Fethiye Açıklarında Kaşalot (İspermeçet) Balinaları Görüntülendi

Akdeniz’in kavurucu güneşi altında geçen 21 günlük bir arayışın ardından “Derin Denizlerin Dev Koruyucuları” 2023 yaz sefer ekibi olarak çeşitli yunus ve balina türlerini kayıt altına almanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Kaş ve Fethiye Açıklarındaki Balinalar (Temmuz 2023)

Fethiye’de başladığımız seferin ilk günleri ne yazık ki tür gözlemleri açısından oldukça verimsiz geçmesine rağmen, pervanemiz döndüğü sürece “Derin Denizlerin Dev Koruyucularıyla” karşılaşmak için hepimiz umut doluyduk. Bu uğurda yaklaşık 1000 deniz mili yol kattettikten sonra seferimizin son günlerinde bizi sevindirecek o sesi duyduk. Akustik cihazlarımızda ispermeçet balinasının o muhteşem çağrısı…

Artık tek yapmamız gereken ispermeçet balinasının sesini takip etmek ve o 3 metreye ulaşan nefes bulutlarını (puflarını) bulmaktı. Tabi ki bu sandığımız kadar kolay gerçekleşmedi. Önce kaşalotları ararken bir grup çizgili yunusla karşılaşmamız bizleri mutlu etti, sonrasında ise uzun sürecek bir arayışa başladık.

Nesli Tehlike Altında Olan Balinalar Fethiye ve Kaş Açıklarında...

Saatler geçti, tıpkı en karanlık anlarda umudun ışığının ruhlarımızı aydınlatması gibi beklediğimiz o çağrı gelmişti. İleride ufuk çizgisinde bir puf vardı! Bu ekibimiz için günler süren bir maceranın ödülüydü. 15-17 bireylik kocaman bir kaşalot grubunun yaramaz çocukları ile karşılaştık. Ekibimiz hemen çalışmaya koyuldu, verilerimizi topladık. Büyülü geçen bir buçuk saat sonunda, seferin 20. gününü doldurmamıza rağmen, bir 20 gün daha bu büyülü anda kalabilirdik.

Doğu Akdeniz’in derin sırları önümüze açılmış, bize bilmediğimiz bu dünyanın anahtarlarını sunuyordu. Tehlike altındaki bu türleri korumak için, DMAD ekibi olarak Doğu Akdeniz’de olmaya ve derinlerdeki sırların kapılarını aralamaya devam edeceğiz!