Sakarya’da 3 Tırtak Ölü Bulundu

Bugün haber kanallarında korkunç bir haberle karşılaştık. Sakarya’nın Kocaali sahilinde bir vatandaşın karşılaştığı önce bir yunus ölüsü ve sonra eklenen iki başka beden ile Tırtak türü üç yunusun katledildiğini anlatıyordu haber.

Çekilen videodan üzerilerinde çokça kurşun deliğine benzer delik ve yüzgeçlerinin kesilmiş oldukları görülen yunusları kimin ya da kimlerin katlettiği bilinmiyor.
 
Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemede, ölmüş yunusların derilerinde balıkçı ağına takılmalarına bağlı olarak çizikler bulunduğu ve ağa takılan yunusların boğularak öldükleri belirlendi. Kuyruk ve yüzgeçlerinin balıkçılar tarafından ağdan çıkarılmak için kesildiği tahmin edilirken, üzerlerindeki ‘kurşun deliğine benzer’ izlerin martılar ya da diğer kuş türleri tarafından yapılmış olabileceği üzerinde duruldu. İncelemelerin ardından yunuslar bölgeden alınıp belediye mezarlığına gömüldüler.
 
Tırtak, afalina ve mutur türleri denizlerimizde sıkça karşılaşabileceğiniz, bulundukları denizlere dokularını kazandıran deniz memelileridir. ‘Bayrak tür’ olarak tanımlanan bu özel türler, genel ve yanlış kanının aksine denizin kökünü kurutup bütün balıkları yemezler. Aksine deniz memelilerinin populasyonlarının düşmesine bağlı olarak, balık populasyonlarında da ciddi azalmaların görüldüğüne dair bilimsel araştırmalarca ispatlanmıştır.