Derin Denizlerin Dev Koruyucuları Kış Gözlemi Tamamlandı

Belen, yazıyor: Doğu Akdeniz’in deniz memelileri peşinde geçen bir ay

Derin Denizlerin Dev Koruyucuları, DMAD’ın 2017 yılında başlattığı Türkiye’nin ilk uzun soluklu deniz araştırmasıydı. Her mevsim dünyanın farklı yerlerinden bir araya gelen araştırmacılarla Marmaris’ten yola çıkarak Türkiye karasularında yaşayan balina ve yunusları gözlemliyorduk. Amacımız, Doğu Akdeniz’deki deniz memelilerine dair bilgi eksikliğini kapatmak ve Doğu Akdeniz’i barındırdığı tüm canlılar için yaşanabilir kılmaktı.

Pandemi, aralıksız her mevsim sürmesini planladığımız araştırma seferlerimizi sekteye uğrattı. Ama gözümüz hep denizdeydi ve seçenekler arasında “vazgeçmek” yoktu. Üstelik bu sefer rotamız daha uzundu. Bir seneye yakın süredir çıkamadığımız sefer için takipçilerimize bir duyuru yayınladık, geri dönüşler harikaydı! Bir düzine Skype görüşmesi, incelenen onlarca başvuru arasından ekibimizi oluşturduk. Türkiye’deki merak ve ilgi bize gelecek günler ve araştırmalar için umut verdi.

Araştırma seferine bu umut ve heyecanla başladık. Pandemi şartlarına uyum olarak, 
Fethiye’de zorunlu karantinamız ve COVID testimizden sonra yelkenlimiz Noa’ya geçtik. Kaptanımız Ufuk, bize yelkeninde dev bir kaşalot çizimiyle sürpriz hazırlamıştı. Muhteşem bir motivasyonla Fethiye’den Hatay’a uzanacak araştırma seferimize böylece başladık. 20 gün süren araştırma seferinden yüzlerce veriyle geri döndük.

Biz, araştırmanın bilimsel sonuçları üzerine çalışmaya devam ederken, sizlere de şimdilik aşağıdaki bir kaç fotoğrafı bırakıyoruz: