Karadağ Yunus Araştırması

Bütünlüklü bir koruma yaklaşımı için araştırmaların toplum  erişimiyle buluştuğu yer

Eylül 2016’da Karadağ Yunus Araştırmaları’nın kuruluşundan bu yana, Karadağ’da çalışan DMAD ekibi 500’den fazla arazi ve 100’den fazla tekne seferi yaptı.

Biz Kimiz

Adriyatik Denizi, Akdeniz’in en zengin deniz memelisi habitatlarından biridir. Ancak riskler ve veri eksikliği bakımından Akdeniz ile aynı şekilde sınıflandırılan deniz memelileri, habitat bozulması, av tükenmesi, yakalayıp bırakma gibi çeşitli antropojenik tehditlere maruz kalmaktadırlar. Bunların yanı sıra gemi trafiği ve kirliliği de bu canlıların yaşam alanlarını daraltmaktadır. Karadağ suları, kuzey Adriyatik Denizi’ndeki ülkelerin aksine, tarihsel olarak yıl boyu süren deniz memelisi araştırma çalışmalarının eksikliğini yaşamıştır. DMAD – Deniz Memelileri Araştırma Derneği 2016 yılında Karadağ ve komşu ülkeler arasında sınır ötesi deniz memelisi korumasının gerekliliğini vurgulamak için Karadağ Yunus Araştırması adlı bir koruma çalışması başlattı. Karadağ Yunus Araştırmasının amacı, çevre işbirliğinin yararı ve korumadaki son derece önemli rolü hakkında kamuoyunu bilgilendirmektir. Karadağ kıyı sularında, dağıtım modelleri hakkında temel bilgi toplamak, afalina ve tırtak türü yunusların karşılaşma oranları hakkında yıl boyunca araştırma çalışmaları yürütmektedir. Araştırma ayrıca Karadağ’daki yunus populasyonlarının bölgedeki yıl boyu bulunuşlarını da tanımlamak için fotografik kimlikleme çalışması yürütmeyi de hedefliyor. Son olarak, balıkçılardan, kariyerinin başındaki araştırmacılarına ve gönüllülerine kadar çok çeşitli paydaşların aktif katılımı ile toplum gelişimini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Stajyerlerimiz ve Gönüllülerimiz

Projenin önemli bir kısmını stajyerlerin eğitimi oluşturmaktadır. 2019 sonunda DMAD 27’den fazla ülkeden 100’den fazla stajyer yetiştirdik. Tümü, dünya çapında, doğa korumanın etkinliğini artırmak için yapabilecekleri önemli bilgiler kazanarak ülkelerine geri döndüler. Sizde DMAD ile staj yapmak ister misiniz? Buradan daha fazla bilgi edinin veya [email protected] adresine e-posta gönderin.

Toplumsal Çalışmalarımız

Etkili korumayı kolaylaştırmak için tek başına araştırma asla yeterli değildir. Bu nedenle DMAD olarak, yunusların Karadağ sularında karşılaştığı tehditlere karşı toplumsal farkındalığı artırmak ve bireylerden başlayan küçük değişikliklerin, toplumsallaşarak büyümesini istiyoruz. DMAD okullar ve anaokullarında eğitimler düzenleyerek sanat, zanaat ve oyunlardan, karmaşık üniversite derslerine kadar eğitim hayatına katılmaya dahil olur. Ayrıca, topluluk katılımını aktif olarak teşvik eden, topluluk gücü ve kolektif bir ekolojik vicdan geliştiren plaj temizliklerinde de yine toplumdaki her bireye ulaşmayı hedefliyoruz. DMAD, Karadağ’daki deniz yaşamı hakkında bilgiyi artırmak için bir dizi sosyal yardım faaliyetleri de üretmektedir. Bunları hem yetişkinlere hem de çocuklara özel olarak yapsak dahi, yetişkinlerin el sanatları ve oyunlardan çocuklar kadar keyif aldıklarını görüyoruz! Bizden yaptığımız bilimsel araştırmaları, doğa korumanın önemini ve deniz memelilerini anlatmamızı istediğiniz bir eğitim kurumunuz veya topluluğunuz  var mı? Bize e-posta gönderin: [email protected]. Size geri dönelim.

“Karadağ Yunus Araştırmaları Derneği bana yetkin bir deniz biyologu olmak için birçok teknik öğreten harika bir ekiple inanılmaz bir deneyimdi. Sabah saat 05:00′ da uyanmak, Karadağ halkıyla plaj temizliği yapmak keyif vericiydi ve kendini evinde gibi hissetmek! “
 
Jordi Toskan, IMBRSea Yüksek Lisans Öğrencisi
Deniz koruma alanında deneyim kazanmak isteyen herkes için DMAD’ı öneriyorum. Burada geçirdiğim zamandan çok keyif aldım ve araştırma, veri toplama, topluluk erişimi ve eğitim projelerine katıldım. İlgili yazılımlar hakkında yararlı eğitimin yanı sıra, burada harika bir ekip tarafından değerli hissedilen kendi fikirlerinizle yaratıcı olmak için birçok fırsatım oldu.
 
Jodie Smith, İngiltere