Mavi Gezegenin Geleceği Bizim Elimizde

Doğu Akdeniz’de bir deniz araştırmacısı olmak; uzun sürecek, zorluklarla dolu çalışmalar, kaynak araştırmaları ve birçok fedakarlığı gerektiriyor. Sarf edeceğimiz her emek, şu an içinde olduğumuz sistemi değiştireceği ve yeni umutlar doğuracağından pes etmiyoruz çünkü hem bizi hem de doğamızı tehdit eden uyarı sinyalleriyle karşı karşıyayız. Ve ilginçtir ki; neyin ne noktada düzeltilmesi gerektiği sadece Türkiye için değil, dünya genelinde toplumun büyük çoğunluğu tarafından görmezden geliniyor.
 
DMAD ekibi olarak, Türkiye’nin Doğu Akdeniz sularının tamamını kapsayan “Derin Denizlerin Dev Koruyucuları” projesi ile ülkemizin kıyı ve derin deniz sularında deniz memelileri zenginliğini ve yüz yüze kaldıkları tehditlerin boyutlarını araştırıyoruz . Bu süreçte görme şansına eriştiğimiz sayısız balina ve yunus, çıktığımız 2021 yaz seferini tamamlamamızı sağlayacak gücü bulma yolunda bize rehberlik etti. Ne yazık ki pek bilinmese de ülkemizde gözlemlenen balinalar, ekosistemlerindeki önemli rolleri sayesinde ‘denizin mühendisleri’ olarak biliniyorlar. Türkiye, 3 farklı deniz tarafından çevrelenmesine rağmen araştırma ve koruma çalışmaları üzücü derecede az. DMAD’ın çalışmaları bu bilgi eksikliğini kapatırken, ülkemizin bu devasa türler için öneminin altını çizmekte.
 
DMAD, bilginin GÜÇ olduğunun farkında ve bu güç, umursamazlığa karşı savaşmanın tek yolu! Kısa süreli kazanç getiren motivasyonlar yerine uzun süreli başarı getirecek süreçleri destekleyen ekibimiz ile doğaya yapılan zarara karşı bu duruşu benimsedik. 2015’ten beri süren araştırma ve koruma çalışmalarımız ile her alandan sayısız gönüllüye ve öğrenciye çalışmalarımızda yer vererek ‘Biyolog’ olmanın gerçek anlamını onlara öğreten deneyimi yaşamalarına vesile oluyoruz.

Bize bırakılmış derneğimizin 7 yıllık emeğinden doğan erdemle birleştirdiğimiz genç gücümüzle yolumuza aslında yeni başlıyoruz. Şimdi bizimle birlikte dünyayı ve toplumumuzu daha iyiye ve güzele dönüştürmemiz için yardımınıza ihtiyacımız var.

Çünkü ancak biz birlikte olduğumuz sürece mavi gezegenimiz güvende!